• 22 Ιανουαρίου, 2021
  • admin
  • 0

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ και ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ : μια σύγχρονη αντιμετώπιση

Στη σημερινή εποχή, όπου οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής αυξάνονται, πραγματικά (προσωπικά και οικονομικά προβλήματα, έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, στρες, κλπ) ή πλασματικά (υπερκαταναλωτισμός, ψεύτικα πρότυπα προσωπικής και κοινωνικής προβολής ή καταξίωσης, κλπ) όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε συνήθειες, βλαβερές ως επί το πλείστον, “διέγερσης” ή “διαφυγής”.

Πίνουμε καφέ ή αλκοόλ ή καπνίζουμε ή χρησιμοποιούμε άλλες τοξικές ουσίες, στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας σε εγρήγορση ή να τον “ξεκουράσουμε”! Και είτε όλα αυτά ξεκινούν σαν τόνωση ή εκτόνωση, είτε σαν περιέργεια ή “μαγκιά”, καταλήγουν να γίνονται συνήθεια. Γίνονται δηλαδή εξαρτημένα αντανακλαστικά, αυτοματισμοί, χωρίς πια νοητικό έλεγχο, χωρίς συνειδητότητα. Γίνονται αυτό που λέμε “τρόπος ζωής”. Στην πραγματικότητα, όμως, η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

— Μπορεί ο Βελονισμός να βοηθήσει τον καπνιστή ή τον αλκοολικό να απελευθερωθεί από τη συνήθειά του; Τι αίσθηση του προκαλεί; Χρειάζεται, μήπως, κάποια ψυχολογική προετοιμασία;

Ο Βελονισμός , όπως και άλλες βέβαια θεραπευτικές τεχνικές, βοηθάει στην απεξάρτηση. Δεν είναι ένα μαγικό ραβδί (ούτε η μαγική βελόνα) που λύνει προβλήματα. Δεν υπάρχει μαγεία στην επιστήμη και δεν θεραπεύεις ποτέ και με κανένα μέσο, όποιον βρίσκει συνέχεια τρόπους ν’ αρρωσταίνει ! Θέλω δηλαδή να πω για την περίπτωσή μας, ότι σε άτομα που η συνήθειά τους να καπνίζουν ή να πίνουν αποτελεί μια “επιλογή τρόπου ζωής”, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι διατεθειμένα και αποφασισμένα να την αλλάξουν.

Αν λοιπόν κάνουν βελονισμό και τους δημιουργήσει μια αίσθηση αποστροφής (σαν αναπνευστικό “μπούχτισμα” ή “χορταρίλα” στο στόμα, ή αλλοίωση της γεύσης της ουσίας, ναυτία κλπ), ή απλώς μη διάθεση για κάπνισμα ή λήψης οινοπνεύματος, με ταυτόχρονη αίσθηση ευεξίας και ο “τρόπος ζωής” τους “διαταράσσεται”, αν δεν έχουν αποφασίσει, δεν είναι δηλαδή ψυχολογικά προετοιμασμένοι για την αλλαγή αυτή, τότε η πρώτη, η πιθανότερη κίνηση τους είναι να κόψουν… τον βελονισμό και όχι το κάπνισμα ή το ποτό.

Ο ρόλος του λεγόμενου ψυχολογικού παράγοντα είναι σαφώς σημαντικός. Ο εθισμένος, πρέπει αφ’ ενός μεν να συνειδητοποιήσει τη βλαβερότητα της συνήθειας του και αφ’ ετέρου να αποφασίσει να αλλάξει στάση, επεμβαίνοντας συνειδητά με τη θέλησή του στο σπάσιμο του μηχανισμού της αντανακλαστικής βλαβερής κίνησης -συνήθειας (και πιθανά την αντικατάστασή της με μία μη βλαβερή, όπως ενασχόληση με σπορ, δημιουργική απασχόληση των χεριών, κλπ)

Όλοι οι εθισμοί είναι πρώτα απ’ όλα ψυχολογικοί.

Ακόμα και σε χρήστες τοξικών ουσιών (όπως ηρωίνης κλπ ναρκωτικών), η εξάρτηση είναι πρωτίστως ψυχολογική.

Αν ο Βελονισμός είναι πραγματικά αποτελεσματικός, γιατί δεν είναι ευρέως γνωστός ;

Ο Βελονισμός, αν και είναι μία πανάρχαια θεραπευτική ιατρική μέθοδος (πάνω από 4000 χρόνια), μόλις τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει απασχολήσει τη Δύση. Στην Κίνα και γενικά στην νοτιοανατολική Ασία ήταν, σχεδόν πάντα, ευρέως διαδεδομένος.

Σαφώς και είναι αποτελεσματικός καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος της παθολογίας. Κι όπως είναι φυσικό, ένα ιατρικό σύστημα που έχει τόσο μεγάλη ζωή, δεν μπορεί να είναι απλώς “νερό του Καματερού”. Ας μην ξεχνάμε ότι και ή σύγχρονη μορφή της ιατρικής έχει μια ζωή 60 περίπου χρόνων, θεραπευτικά προκύπτουν ανεπάρκειες και αδιέξοδα, και όπως είναι φυσικό όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι της στρέφονται και σε νέες θεραπευτικές μεθόδους ή επανεξετάζουν παλιές κάτω από πιο επιστημονικό πρίσμα. Ως γνωστόν, η πρωτοπορία, ιστορικά, είναι πάντα αρχικά αμφισβητήσιμη. Ωστόσο, δεν είναι μακριά ο καιρός, όπου όλες οι λεγόμενες εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι, όπως η Ομοιοπαθητική, ο Βελονισμός, η Φυτοθεραπεία – Αρωματοθεραπεία, κλπ, θα ενταχθούν στην ίδια επιστημονική κοινότητα, πού άλλωστε, επισήμως ή μη, ανήκουν.

Tι μέσα χρησιμοποιεί ο Βελονιστής στη θεραπεία απεξάρτησης;

Ο Βελονισμός, όπως μαρτυρεί και η λέξη, χρησιμοποιεί βελόνες. Αποστειρωμένες και συνήθως μιας χρήσης. Εισάγονται σε καθορισμένα σημεία του σώματος με σκοπό την απελευθέρωση ή συγκράτηση της ενέργειας που ρέει σε συγκεκριμένα κανάλια – μεσημβρινούς (σχετιζόμενα με όργανα και λειτουργίες του οργανισμού) τα οποία υπάρχουν σε κάθε ζωντανό ον, έτσι ώστε να επέλθει αποκατάσταση της ισορροπίας, δηλαδή υγεία.

Ο Βελονισμός είναι επώδυνος ;

Οι βελόνες είναι μεταλλικές, πολύ λεπτές, δεν σπάνε και σε κατάλληλα χέρια το τρύπημα είναι ανώδυνο. Γίνεται από γιατρούς που έχουν εξειδικευτεί, που γνωρίζουν τη μέθοδο καλά και αποφεύγονται έτσι και οι ελάχιστες παρενέργειες από λάθος βελονισμένα σημεία.

Λαμβάνεται υπ’ όψιν το ιατρικό ιστορικό του ασθενή ; Κατά τη διάρκεια της θεραπείας απεξάρτησης χορηγούνται φάρμακα ή άλλες συμπληρωματικές μέθοδοι ;

Πριν απ’ όλα, ο γιατρός παίρνει ένα πλήρες κι αναλυτικό ιστορικό, εξετάζει κλινικά τον ασθενή, ενημερώνεται από τις εργαστηριακές του εξετάσεις και αφού ή επιθυμία του εξαρτημένου είναι θετική για την διακοπή της βλαβερής του συνήθειας, προχωρεί στην τοποθέτηση των βελονών. Η υποστήριξη, εκτός από ψυχολογική, μπορεί να είναι και φαρμακευτική. Στην περίπτωσή της δικής μου ιατρικής πράξης, χορηγώ φυσικά παρασκευάσματα, κυρίως Ομοιοπαθητικά ή / και Φυτικά φάρμακα δηλαδή αποτοξινωτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά κλπ, ανάλογα την περίπτωση, για να επιτύχω γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αποτοξίνωση – απεξάρτηση.

Πόσο διαρκεί και πόσο κοστίζει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης. Πόσο μόνιμο είναι το αποτέλεσμα ;

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι. Συνήθως, ο καπνιστής ή αλκοολικός, κάνει μερικές αρχικές συνεδρίες όπου αφού επιλέγονται τα σημεία, εισάγονται οι βελόνες. Παραμένει έτσι μισή ώρα περίπου, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γίνεται και διέγερση των σημείων με παροχή χαμηλής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος (9 volt μπαταρία). Όσο τα αποτελέσματα είναι θετικά, τόσο λιγότερες οι συνεδρίες. Αν μετά από κάποιο καιρό, η επιθυμία του για την συνήθεια του επανέλθει, χρειάζεται ξανά και άμεσα μία ή και μερικές ακόμα συνεδρίες.

Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 70-80% κι αυτό εξαρτάται όπως είπαμε παραπάνω και στη θέληση του εθισμένου για απεξάρτηση.

Το κόστος της κάθε συνεδρίας δεν είναι υψηλό και κυμαίνεται στα επίπεδα μιας κοινής ιατρικής επίσκεψης.

Ο Βελονισμός εφαρμόζεται ανεξαρτήτως σε όλες τις ηλικίες ;

Μπορούν να βελονιστούν όλες οι ηλικίες εκτός από μικρά παιδιά (κάτω από 6-7 χρονών) όπου εδώ έχουμε εναλλακτικές λύσεις, όπως μικροσφαιρίδια ή μικρούς μαγνήτες που εφαρμόζονται με σχετική πίεση, moxa ( θέρμανση του βελονιστικού σημείου με ένα αργά καιγόμενο ειδικό φυτό), Laser ( δέσμη μονοχρωματικού φωτός), ηλεκτροβελονισμό, κλπ. Βέβαια, δεν έχει προκύψει, (ακόμα !), ανάγκη απεξάρτησης σε παιδιά τέτοιας ηλικίας…

Τι επιφέρουν ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ και το ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Ο αλκοολισμός, εκτός των

– Ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων, δημιουργεί σοβαρότατες, πολλές φορές και ανεπανόρθωτες βλάβες στα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Η χρόνια τοξικότητα της αιθηλικής αλκοόλης επιφέρει

– νευρολογικά συμπτώματα όπως διέγερση, κώμα κλπ, συμπτώματα στέρησης με ψευδαισθήσεις, σπασμούς, τρομώδες παραλήρημα, διαταραχές θρέψης,

– γαστρεντερικά συμπτώματα όπως γαστρίτιδα, κίρρωση ήπατος και εκφύλιση ήπατος, παγκρεατίτιδα,

– αιματολογικές διαταραχές όπως αναιμία, εξαλλαγή και απλασία μυελού κλπ,

– νευρομυϊκά συμπτώματα όπως πολυνευρίτιδα και μυοπάθεια,

– συμπτώματα από το κυκλοφορικό, μυοκαρδιοπάθεια και υπέρταση, διαταραχές μεταβολισμού όπως γαλακτική οξέωση, υπογλυκαιμία, υπερλιπιδαιμία κλπ καθώς και συμπτώματα από το

– αναπνευστικό, όπως συχνές λοιμώξεις, πνευμονική αναρρόφηση κλπ

Δεν πρέπει να καπνίζουμε γιατί:

– Είναι από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων (υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, έμφραγμα κλπ)

– Προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, λάρυγγος, στόματος, οισοφάγου κλπ

– Δημιουργεί χρόνια φαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες

– Αναστέλλει τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη

– Μειώνει την οξυγόνωση των κυττάρων και ιστών

– Εξασθενίζει το νευρικό και πεπτικό σύστημα

– Μειώνει τη σεξουαλική ικανότητα συμβάλλοντας στην ανικανότητα και στειρότητα

– Καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών (κίτρινα δόντια), συμβάλλει στην δημιουργία της τερηδόνας και πέτρας

– Ενοχοποιείται για την δημιουργία της αμβλυωπίας του καπνού (σοβαρή ανεπάρκεια της όρασης) και της νόσου του Burger (σοβαρή ασθένεια των αρτηριών των άκρων)

– Όταν η μητέρα καπνίζει το έμβρυο κινδυνεύει να γεννηθεί ελλιποβαρές, πρόωρο και ευάλωτο σε νοσογόνους παράγοντες. Επίσης τα μικρά παιδιά όταν μεγαλώνουν σε περιβάλλον καπνού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες κυρίως του αναπνευστικού συστήματος

Αν γλιτώσετε απ’ όλα αυτά τότε να είστε σίγουροι ότι :

– Η ζωή σας θα είναι πιο σύντομη και με έλλειψη ευεξίας

– Θα επηρεασθεί η εμφάνισή σας (ωχρότης, κιτρινιασμένα δάχτυλα, αποπνιχτική αναπνοή, πρώιμες ρυτίδες και κουρασμένα μάτια)

– Θα επηρεασθεί η ασφάλειά σας (πτώση εγκεφαλικών λειτουργιών, αντανακλαστικών, οπτικής οξύτητας κλπ)

– Θα επηρεασθεί η γεύση σας (αλλοίωση)

– Θα επηρεασθεί και η τσέπη σας

Κανένα ευχάριστο δεν έχω να σας πω, Eσεις ;

Πάνος Π. Κατσακιώρης
ιατρός