• 22 Ιανουαρίου, 2021
  • admin
  • 0

Η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (γνωστή και ως ασκορβικό οξύ) είναι απαραίτητη για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Το πρόβλημα στον άνθρωπο όμως είναι ότι δεν μπορεί να την παρασκευάσει ο οργανισμός του και άρα πρέπει να την προμηθεύεται από το περιβάλλον με την τροφή.

Βασικές ιδιότητες της βιταμίνης C είναι η ικανότητα αύξησης της απορρόφησης του σιδήρου και του φυλλικού οξέος από τον οργανισμό, η σημαντική δράση της στη διαδικασία σύνθεσης του κολλαγόνου, η συμμετοχή της στο μεταβολισμό των λιπών, η σχέση της με την σύνθεση των στεροειδών ορμονών, η αναγκαιότητά της για την καλή κατασκευή των δοντιών και οστών, η εμφάνιση απότοξινωτικών ικανοτήτων, η ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και ιδιαίτερα των τριχοειδών, η αντιοξειδωτική της δράση καθώς και η διεγερτική επίδραση στη φαγοκυτταρική δραστηριότητα και στο σχηματισμό των αντισωμάτων.

Η βιταμίνη C προφυλάσσει από το κοινό κρυολόγημα και πολλές άλλες παθήσεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμπεριέχεται σε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών με πλουσιότερες πηγές τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ, τις φράουλες, τον ανανά, τις πιπεριές, το σέλινο, τον μαϊντανό, την ντομάτα, τα καρότα, τα σπαράγγια, τον αρακά, τα πράσινα κρεμμυδάκια, γενικώς όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κλπ

Οι σημερινές ανάγκες του ανθρώπου όμως μπορεί να ξεπερνούν τη ικανή και αναγκαία ποσότητα που λαμβάνουμε από την τροφή και γι’ αυτό οδηγούμαστε πολλές φορές στην λήψη επιπλέον βιταμίνης C με τη μορφή συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, οι ενήλικοι χρειάζονται 30-50mg ημερησίως (που υπάρχει σε ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού). Αλλά αν είναι π.χ. καπνιστές, χρειάζονται πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι κάθε τσιγάρο καταστρέφει γύρω στα 25-30mg βιταμίνης C ! Άρα ένας μέσος καπνιστής θα χρειάζεται περίπου 1000mg καθημερινά μόνο και μόνο για να καλύψει τις απώλειες της βιταμίνης από το κάπνισμα. Αν μάλιστα χρειασθεί κάποια στιγμή να δώσουμε θεραπευτικές δόσεις μπορεί να φτάσουμε περιστασιακά και στα 3000 με 5000 mg. Ο δύο φορές νομπελίστας χημικός Dr Linus Pauling και η επιστημονική του ομάδα, χρησιμοποιούσαν υψηλές δόσεις για την αντιμετώπιση πολλών και σοβαρών παθήσεων. Ήδη σήμερα υπάρχουν πολλές πειραματικές εργασίες πανεπιστημιακών κλινικών με χορήγηση 10 έως και 40gr (40000mg) ημερησίως σε πάσχοντες κυρίως από καρκίνο, AIDS και άλλες βαριές παθήσεις (πολλές φορές μαζί και με άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες)

Μπορείτε τώρα να αντιληφθείτε πόσο απαραίτητη και σημαντική μπορεί να είναι η βιταμίνη C. Ωστόσο, μην επιχειρείτε από μόνοι σας να πάρετε συμπληρώματα βιταμινών χωρίς πρώτα να πάρετε την γνώμη του ειδικού, ιατρού ή διατροφολόγου, για να εκτιμήσει τις ανάγκες σας.

Εξ άλλου υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες παρασκευής και εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής που όλες λίγο πολύ διαφημίζουν ότι διαθέτουν το ελιξίριο της ζωής. Η συλλογή των πρώτων υλών, ο έλεγχος της ποιότητας τους, η σχηματοποίηση, η κατασκευή, τα έκδοχα, τα συντηρητικά, τα χρώματα, τα αρώματα, οι γεύσεις κλπ μέχρι το τελικό στάδιο παραγωγής, παίζουν μεγάλο ρόλο στο να είναι μια βιταμίνη όχι μόνο φυσική, αλλά και πραγματικά ενεργής.