• 18 Φεβρουαρίου, 2021
  • admin
  • 0

Ο Έλληνας κτηνίατρος που θεραπεύει σκύλους και γάτες εφαρμόζοντας ομοιοπαθητική

Ακολουθώντας εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας και προσπαθώντας να διεισδύσει στον ψυχικό κόσμο των ζώων, ο Νίκος Γκόλφης θεραπεύει τα ζώα με ομοιοπαθητική. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι μέθοδοι που εφαρμόζει, δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στο κατοικίδιο, αλλά και στον ιδιοκτήτη.

 

Ψιθυρίζει στα ζώα, τους μιλάει σαν να ήταν άνθρωποι και, παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους, επιχειρεί να ερμηνεύσει τη ψυχοσύνθεσή τους.

«Με τα ζωάκια υπάρχουν σχέσεις ψυχής, δεν υφίσταται το φράγμα του λόγου. Δεν υπάρχουν ανταλλαγές λέξεων, μόνο ανταλλαγές συναισθημάτων». Μέσα σε αυτή τη σύντομη φράση, θα μπορούσαμε να πούμε πώς στηρίζεται ολόκληρη η ιδέα πίσω από τις μεθόδους θεραπείας που εφαρμόζει ο ομοιοπαθητικός – κτηνίατρος Νίκος Γκόλφης.

Και είναι αυτή η πολυδιάστατη φύση της υπέροχης σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο, που μπορεί τελικά να δώσει τη λύση στα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα κατοικίδιο.

Δεν είναι σπάνιο, εξάλλου, ακριβώς λόγω αυτού του δεσμού, ένα ζώο να παρουσιάσει αντιστοίχιση νόσου με τον ιδιοκτήτη, όταν αυτός νοσεί.

«Από παθολογικής φύσης προβλήματα, μέχρι ψυχολογικά», διευκρινίζει ο κτηνίατρος.

Ομοιοπαθητική για ζώα: Η διαδικασία

Εδώ και 25 χρόνια, ο κ. Γκόλφης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που εκδηλώνουν τα κατοικίδια, με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής. Είναι εύλογο όμως το ερώτημα: Πώς μπορεί και εφαρμόζει ομοιοπαθητική στα ζώα, αφού αυτά δεν μιλούν;

«Η κλασσική μέθοδος της ομοιοπαθητικής που εφαρμόζεται στους ανθρώπους εφαρμόζεται και στα ζώα», λέει ο κ. Γκόλφης.

Πιο αναλυτικά:

  • Ο κτηνίατρος κάνει διάφορες ερωτήσεις για το ιστορικό υγείας του κατοικίδιου στον ιδιοκτήτη
  • Σχηματίζει μια εικόνα για τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του ζώου όσο αυτό παραμένει στο ιατρείο του (εάν θα παρουσιάσει άγχος, υπερκινητικότητα, χαλαρότητα, φόβο, κ.λπ.)

«Μπορεί τα ζώα να μη μιλάνε δείχνουν όμως με τη συμπεριφορά τους τα συναισθήματα που έχουν κάθε στιγμή. Η λήψη του ιστορικού και οι ερωτήσεις που γίνονται είναι για να βρεθεί ποια είναι η κεντρική ιδέα του οργανισμού, δηλαδή αυτό που λέμε ο ιδιοσυγκρασιακός μίτος», προσθέτει ο κτηνίατρος.

Η Άρτεμις «κάνει» ομοιοπαθητική εδώ και αρκετά χρόνια
Η Άρτεμις «κάνει» ομοιοπαθητική εδώ και αρκετά χρόνια

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη σχέση, αλλά και το πρόγραμμα του ιδιοκτήτη και του ζώου. Για παράδειγμα, εάν κάθε πρωί στις επτά και κάθε βράδυ στις εννιά ο σκύλος πάει τη βόλτα του και ξαφνικά αυτή η συνήθεια διαταραχθεί, τότε αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο ζώο.

«Η διασάλευση της κανονικότητας του ζώου μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στο ίδιο, μια κατάσταση όπως δηλαδή συμβαίνει και στους ανθρώπους», προσθέτει ο κ. Γκόλφης.

Συνήθως, ο κτηνίατρος χορηγεί ένα, το πολύ δύο ομοιοπαθητικά φάρμακα και μέσα σε μία ή δύο συνεδρίες, τα ζωάκια παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης.

Η ενασχόληση του με την ομοιοπαθητική

Από τότε που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κτηνιατρική, ο κ. Γκόλφης είχε κάποιες ενστάσεις πάνω στην κλασική ιατρική και στη χορήγηση των φαρμάκων. Τον ενδιέφερε να βρει εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας και τα φάρμακα να είναι η τελευταία λύση. Μετά από κάποια ταξίδια που έκανε στο εξωτερικό και σε συνδυασμό με τα σεμινάρια που έκανε στην εταιρεία ομοιοπαθητικής ιατρικής στην Αθήνα, γεννήθηκε μέσα του η αγάπη για την ομοιοπαθητική.

Ο κτηνίατρος – ομοιοπαθητικός Νίκος Γκόλφης στο ιατρείο
Ο κτηνίατρος – ομοιοπαθητικός Νίκος Γκόλφης στο ιατρείο

Ο κ. Γκόλφης αν και εφαρμόζει ομοιοπαθητική εδώ και πάρα πολλά, πολλά περιστατικά εξακολουθούν να τον εκπλήσσουν. Πριν από λίγο καιρό, μια κύρια επισκέφθηκε το ιατρείο του διότι το σκυλάκι της είχε παρουσιάσει ένα πρόβλημα κινητικότητας στα πίσω άκρα. Το ίδιο διάστημα η ιδιοκτήτρια είχε μεγάλο άγχος για ένα χειρουργείο που θα έκανε η μητέρα της στα πόδια. Η κυρία είχε μεταδώσει το άγχος της στο ζώο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να νοσήσει ο σκύλος στα πίσω του πόδια. Η αγωγή λοιπόν που χορηγήθηκε στο ζώο, έγινε με βάση την εσωτερίκευση της στεναχώριας της ιδιοκτήτριας από το ίδιο το ζώο.

Με το παράδειγμα αυτό, ο κτηνίατρος θέλει να τονίσει πόσο έντονη είναι η επίδραση της ψυχολογικής κατάστασης του ανθρώπου στο ζώο.

«Ασφαλώς και κάναμε τις απαραίτητες εξετάσεις στο ζώο και είδαμε ότι υπήρχε μια ελαφρά δυσπλασία στα πίσω άκρα. Έτσι, εκεί που υπήρχε η ευαισθησία σε συνδυασμό με την εσωτερίκευση του στρες του ζώου, εκδηλώθηκε και το πρόβλημα. Μετά την αγωγή το ζωάκι περπατάει με μεγαλύτερη άνεση, ενώ καταφέραμε να αποφύγουμε και το χειρουργείο. Το ψυχικό υπόστρωμα υπάρχει σε όλες τις νόσους, διότι οι ασθένειες είναι και απόρροια ψυχικών προβλημάτων», κλείνει ο κ. Γκόλφης. 

https://sputniknews.gr/videoclub/201911085155231-video-omoiopathitiki-zwa-kthniatros/