• 22 Ιανουαρίου, 2021
  • admin
  • 0

‘Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας’ & ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο Βελονισμός αποτελεί μέρος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής με ‘ηλικία’ άνω των 4000 ετών. Κατά την κινέζικη ιατρική και φιλοσοφία, ο άνθρωπος διέπεται από τους ίδιους φυσικούς νόμους με αυτούς του περιβάλλοντος και του σύμπαντος. Η θεραπευτική του Βελονισμού αποσκοπεί στην εναρμόνιση της ζωής του ανθρώπου με τη φύση, την αποκατάσταση της διαταραγμένης ενεργειακής ισορροπίας του με σκοπό την ευρυθμία των λειτουργιών των οργάνων και συστημάτων του.

Στην εποχή μας, νέες θεωρητικές – ερευνητικές προσεγγίσεις γίνονται με βάση τις σύγχρονες γνώσεις της νευρολογίας, φυσιολογίας, νευρο-ενδοκρινολογίας και νευρο-επιστημών. Στη δυτική σκέψη βέβαια λείπει η φιλοσοφία της ανατολής και οι ερμηνείες γίνονται με τα επικρατούντα βιο-μηχανιστικά πρότυπα (χωρίς αυτό βεβαίως να είναι από μόνο του αρνητικό).

Mετά από εκτεταμένες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες που ανακοινώθηκαν σε εθνικά και παγκόσμια συνέδρια και που επιβεβαίωναν την δράση του Βελονισμού, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (W.H.O. Crhronicle 34, 249, 1980) καθόρισε ένα κατάλογο νοσημάτων ή συμπτωμάτων όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μερικά από τα κυριότερα :

Λειτουργικές παθήσεις : Αλλεργική ρινίτιδα, Αλλεργικό βρογχικό άσθμα, Ιγμορίτις, Έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, ‘σπαστική’ Κολίτις, Δυσκοιλιότης, Διαταραχές κλιμακτηρίου.

Μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα : Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, Οσφυαλγία – Ισχιαλγία, Αυχεναλγίες – Θωρακαλγίες, Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής κλπ, Ρευματοειδής αρθρίτις, Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα)

Παθήσεις Νευρικού συστήματος : Κεφαλαλγίες – Ημικρανίες, Νευραλγία τριδύμου, Πάρεση προσωπικού νεύρου, Ίλιγγοι, Εμβοές

Ψυχικές και ψυχοσωματικές διαταραχές : Αγχώδης νεύρωση, Φοβίες, Νευροφυτικές διαταραχές, Διαταραχές ύπνου, μνήμης, προσαρμογής και συμπεριφοράς, Χρόνια κόπωση

Δερματικές παθήσεις : Αλλεργικά εκζέματα, εξανθήματα, Ακμή, Ψωρίαση