• 22 Ιανουαρίου, 2021
  • admin
  • 0

Τι είναι ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο Βελονισμός είναι ένα πανάρχαιο ιατρικό σύστημα βασιζόμενο αφ’ ενός στην κοσμοθεωρία του ΤΑΟ και αφ’ ετέρου στην μακρόχρονη παρατήρηση και πρακτική.

Έχει θεμελιωθεί και αναπτυχθεί κυρίως στην Κίνα πάνω από 4500 χρόνια. Στα πρώτα χρόνια είχαν χρησιμοποιηθεί βελόνες από πέτρα και κατόπιν από κόκαλα και μπαμπού. Ο Κινέζος αυτοκράτορας Huang Di, ο επονομαζόμενος και κίτρινος αυτοκράτορας, στην εποχή του οποίου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν μεταλλικές βελόνες, έζησε γύρω στο 2697 με 2596 προ Χριστού και σε αυτόν αποδίδονται τα κλασσικά κείμενα και η βασική γνώση του Βελονισμού. Αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Αίγυπτο, Ινδία, Ελλάδα (Ιπποκράτης), Σκυθία, Αραβία κλπ

Κατά την παραδοσιακή Κινέζικη σκέψη – φιλοσοφία, το ΤΑΟ

(συμπαντική Αρχή–Δύναμη, το Ένα) γέννησε το Chi (ζωτική ενέργεια, κοσμική βασική αρχή) που εμπεριέχεται στα πάντα και είναι υπεύθυνη για κάθε μεταβολή και ισορροπία.

Αυτή η ενέργεια κυκλοφορεί και στο ανθρώπινο σώμα σε συγκεκριμένα κανάλια – μεσημβρινούς. (Ας πούμε κάτι αντίστοιχο με την κυκλοφορία του αίματος). Επί των μεσημβρινών υπάρχουν σημεία τα οποία είναι κλειδιά – παράθυρα της ροής αυτής της ενέργειας. Τοποθετώντας τις βελόνες (αποστειρωμένες και συνήθως μιας χρήσης) απελευθερώνουμε ή συγκρατούμε αυτή τη ροή ενέργειας επαναφέροντας την ισορροπία στον οργανισμό.

Αυτή είναι μια απλοϊκή προσέγγιση και ερμηνεία της δράσης του Παραδοσιακού Κινέζικου Βελονισμού. Στην πραγματικότητα όμως η σπουδή του απαιτεί μακροχρόνια μελέτη και εφαρμογή.

Ο τρόπος σκέψης του, άρα και διάγνωσης – θεραπείας, είναι πολύπλοκος και τελείως διαφορετικός από τον δυτικό μηχανιστικό, αλλά σαφώς επιστημονικός (δεδομένου ότι στηρίζεται στην παρατήρηση, το πείραμα και την επαλήθευση μέσω επανάληψης). Εξ άλλου έχει επαληθευτεί τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και για χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα, η ενασχόληση με την θεραπευτική του Βελονισμού, χιλιάδων δυτικών ιατρών είναι περισσότερο από δεδομένη. Είναι αναγκαστική. (Τα προβλήματα υγείας αυξάνονται και διαφοροποιούνται ενώ οι θεραπευτικές λύσεις της «Δυτικής» Ιατρικής πολλές φορές είναι ανεπαρκείς, ακόμη και αδιέξοδες).

Η σύγχρονη επιστημονική σκέψη προσπαθεί να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει την αποδεδειγμένη στους αιώνες δράση του Βελονισμού. Νέες θεωρητικές – ερευνητικές προσεγγίσεις γίνονται με βάση τις σύγχρονες γνώσεις της νευρολογίας, φυσιολογίας, νευρο-ενδοκρινολογίας και νευρο-επιστημών. Δεκάδες θεωρίες και πειράματα υπάρχουν και γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. (Thalamic Integration theory, Multiple Gate theory, 5-Hydroxytryptamine theory, Motor Gate theory, Endorphin release theory, νευρωνική θεωρία κλπ).

Η θεραπευτική του Βελονισμού απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας, πολύ μεγαλύτερο από τη λίστα που κατάρτισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και που παρατίθεται παρακάτω. Στη «δύση», ο Βελονισμός, από βαθιά ολιστική ιατρική θεώρηση και πρακτική, έχει καταλήξει σε ένα είδος εξιδείκευσης – φυσιοθεραπείας. Αυτή η υποβάθμιση βολεύει το παγκόσμιο ιατρικό κατεστημένο και φυσικά τον εφαρμόζουν αποσπασματικά, συμπληρωματικά – μη ολιστικά, εναλλακτικά – και έτσι γίνεται περισσότερο αποδεκτός (από ότι η κλασσική Ομοιοπαθητική που παραμένει, ακόμα, η εναλλακτική λύση, και θεωρείται ο ανταγωνιστής της συμβατικής ιατρικής). Πάντως, έστω και έτσι η συνεισφορά του Βελονισμού στην υγεία είναι πολύ μεγάλη, (δεδομένου της δυνατότητας αποφυγής των χημικών φαρμάκων) και πολλές φορές αναντικατάστατη.

Γίνονται εφαρμογές σε προβλήματα κινητικής, πόνου, αναισθησίας, αλλεργιών, αισθητικής, εθισμού κλπ, από εξειδικευμένο ιατρό, ανώδυνα και με ασφάλεια.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O. Crhronicle 34, 249, 1980) καθόρισε ένα κατάλογο νοσημάτων ή συμπτωμάτων όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Βελονισμός :

Λειτουργικές παθήσεις : Αλλεργική ρινίτιδα, Αλλεργικό βρογχικό άσθμα, Ιγμορίτις, Έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, ‘σπαστική’ Κολίτις, Δυσκοιλιότης, Διαταραχές κλιμακτηρίου.

Μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα : Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, Οσφυαλγία – Ισχιαλγία, Αυχεναλγίες – Θωρακαλγίες, Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής κλπ, Ρευματοειδής αρθρίτις, Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα)

Παθήσεις Νευρικού συστήματος : Κεφαλαλγίες – Ημικρανίες, Νευραλγία τριδύμου, Πάρεση προσωπικού νεύρου, Ίλιγγοι, Εμβοές

Ψυχικές και ψυχοσωματικές διαταραχές : Αγχώδης νεύρωση, Φοβίες, Νευροφυτικές διαταραχές, Διαταραχές ύπνου, μνήμης, προσαρμογής και συμπεριφοράς, Χρόνια κόπωση

Δερματικές παθήσεις : Αλλεργικά εκζέματα, εξανθήματα, Ακμή, Ψωρίαση

Πάνος Κατσακιώρης
Ιατρός