• 22 Ιανουαρίου, 2021
  • admin
  • 0

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο Βελονισμός είναι ένα πανάρχαιο ιατρικό σύστημα βασιζόμενο αφ’ ενός στην κοσμοθεωρία του ΤΑΟ και αφ’ ετέρου στην μακρόχρονη παρατήρηση και πρακτική.

Έχει θεμελιωθεί και αναπτυχθεί κυρίως στην Κίνα πάνω από 4000 χρόνια. Στα πρώτα χρόνια είχαν χρησιμοποιηθεί βελόνες από πέτρα και κατόπιν από κόκαλα και μπαμπού. Ο Κινέζος αυτοκράτορας Huang Di, ο επονομαζόμενος και κίτρινος αυτοκράτορας, στην εποχή του οποίου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν μεταλλικές βελόνες, έζησε γύρω στο 2697 με 2596 προ Χριστού και σε αυτόν αποδίδονται τα κλασσικά κείμενα και η βασική γνώση του Βελονισμού. Αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Αίγυπτο, Ινδία, Ελλάδα (Ιπποκράτης), Σκυθία, Αραβία κλπ

Κατά την παραδοσιακή Κινέζικη σκέψη – φιλοσοφία, το ΤΑΟ

(συμπαντική Αρχή–Δύναμη, το Ένα) γέννησε το Chi (ζωτική ενέργεια, κοσμική βασική αρχή) που εμπεριέχεται στα πάντα και είναι υπεύθυνη για κάθε μεταβολή και ισορροπία.

Αυτή η ενέργεια κυκλοφορεί στο ανθρώπινο σώμα σε συγκεκριμένα κανάλια – μεσημβρινούς. (Ας πούμε κάτι αντίστοιχο με την κυκλοφορία του αίματος). Επί των μεσημβρινών υπάρχουν σημεία τα οποία είναι κλειδιά – παράθυρα της ροής αυτής της ενέργειας. Τοποθετώντας τις βελόνες (αποστειρωμένες και συνήθως μιας χρήσης) απελευθερώνουμε ή συγκρατούμε αυτή τη ροή ενέργειας επαναφέροντας την ισορροπία στον οργανισμό.

Αυτή είναι μια απλοϊκή προσέγγιση και ερμηνεία της δράσης του Παραδοσιακού Κινέζικου Βελονισμού.

Σήμερα, η ενασχόληση με την θεραπευτική του Βελονισμού, χιλιάδων δυτικών ιατρών είναι περισσότερο από δεδομένη. Είναι αναγκαστική. (Τα προβλήματα υγείας αυξάνονται και διαφοροποιούνται ενώ οι θεραπευτικές λύσεις της «Δυτικής» Ιατρικής πολλές φορές είναι ανεπαρκείς, ακόμη και αδιέξοδες).

Η σύγχρονη επιστημονική σκέψη προσπαθεί να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει την αποδεδειγμένη στους αιώνες δράση του Βελονισμού. Δεκάδες θεωρίες και πειράματα υπάρχουν και γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. (Thalamic Intergration theory, Multiple Gate theory, 5-Hdroxytryptamine theory, Motor Gate theory, Endorphin release theory κλπ).

Η θεραπευτική του Βελονισμού απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας, πολύ μεγαλύτερο από τη λίστα που κατάρτισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 1979. Γίνονται εφαρμογές σε προβλήματα κινητικής, πόνου, αναισθησίας, αλλεργιών, αισθητικής, εθισμού κλπ, από εξειδικευμένο ιατρό, ανώδυνα και με ασφάλεια.