• 27 Ιανουαρίου, 2021
  • admin
  • 0

ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑ

“τα μάτια δεν είναι μόνον ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και του σώματος”

Ιριδολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ανάλυση της ίριδας του ματιού, κυρίως για διαγνωστικούς σκοπούς (ιριδοδιάγνωση).

Η ιστορία της αρχίζει 3000 χρόνια π.Χ. αλλά την συναντάμε και αργότερα στους Χαλδαίους, Αιγύπτιους, Κινέζους, Έλληνες (Ιπποκράτης) κλπ. Η σύγχρονη ιστορία της στο δυτικό κόσμο αρχίζει πολύ αργότερα με τον Ούγγρο

Ignaz von Peczely (1826-1911) όπου όταν ήταν νεαρός, στη προσπάθειά του να πιάσει μια κουκουβάγια της έσπασε το πόδι. Μετά από λίγο παρατήρησε ότι στην ίριδα του ματιού του πουλιού άρχισε να δημιουργείται μια σκοτεινή γραμμή. Το πουλί έμεινε στο σπίτι του μέχρι που ανάρρωσε, αλλά παρουσίαζε πια μικρές διακεκομμένες λευκές γραμμές στη περιοχή του παλιού τραύματος. Αργότερα ο Ignaz von Peczely έγινε γιατρός και επιβεβαίωσε τα ευρήματά του στις ίριδες χιλιάδων ασθενών του.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο μοναχός Niels Liljequist (1851 -1936) δημοσιεύει μια εργασία στην οποία αναφέρεται σε προσωπική εμπειρία και περιγράφει την επίδραση στην ίριδα, ασθενειών και δηλητηριάσεων από φάρμακα.

Ο σύγχρονος ιριδικός χάρτης είναι αποτέλεσμα χρόνιας επίπονης παρατήρησης και έρευνας, κυρίως του Dr Bernald Jensen, που παρουσιάζει την αντιστοιχία των οργάνων και συστημάτων του σώματος στην ίριδα.

Σύγχρονες μελέτες της νευροφυσιολογίας, αποδεικνύουν ότι το μάτι, ως αισθητήριο όργανο, δεν σταματά στη λειτουργία της λήψης και διαβίβασης πληροφοριών προς τον εγκέφαλο, αλλά και λαμβάνει πληροφορίες από τα όργανα του σώματος.

Την εικόνα της ίριδος συνθέτουν χιλιάδες νευρικές απολήξεις που μέσω του νευρικού συστήματος συνδέονται με τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Η κάθε αλλαγή στους ιστούς απεικονίζεται στην ίριδα με ένα συγκεκριμένο αντανακλαστικό τρόπο με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση του χρώματος και της δομής της. Η δομή της, το χρώμα, η φωτεινότητα, η σκίαση, οι κοιλότητες, οι κρύπτες, οι γραμμές κλπ μας αποκαλύπτουν το τι συμβαίνει στον οργανισμό, αν έχουμε ερεθισμό, δυσλειτουργία, τραυματισμό, τοξίνωση, εκφυλισμό κλπ κάποιων συγκεκριμένων ιστών και οργάνων. Όλα τα ανθρώπινα όργανα και οι λειτουργίες τους εμφανίζονται – αντιστοιχούν στην ίριδα σε συγκεκριμένους τομείς. Η ίριδα υποδιαιρείται σε διάφορες ανατομικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

Με τη χρήση συνήθως ενός οπτικού μικροσκοπίου (ιριδοσκόπιο), μιας προσαρμοσμένης φωτογραφικής μηχανής και ενός υπολογιστή που έχει την δυνατότητα της μεγέθυνσης της φωτογραφίας της ίριδας για αναλυτικότερη – λεπτομερέστερη παρατήρηση, δίνεται η δυνατότητα στον εξειδικευμένο ιατρό να

μελετήσει την δομή της ίριδας και να βγάλει συμπεράσματα για την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Αποκαλύπτεται η κατάσταση τους σώματος, από τα κληρονομικά φυσικά χαρακτηριστικά, ιδιότητες και αδυναμίες, μέχρι και τις μεταβολές που συμβαίνουν στη ζωή του εξ αιτίας διαφόρων παραγόντων.

Αποκαλύπτεται η κράση, η ζωτικότητά, τα ευαίσθητα όργανα, οι ασθένειες που συνέβησαν ή συμβαίνουν ή που είναι σε εξέλιξη αλλά χωρίς ακόμα να δώσουν συμπτώματα και σημεία, καθώς και λανθάνουσες τάσεις και προδιαθέσεις που έχει ως προς μερικές ασθένειες (τα ιριδολογικά σημάδια προηγούνται των κλινικών συμπτωμάτων).

Υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 φυσικές και ψυχολογικές καταστάσεις μπορούν να εντοπιστούν από την ίριδα.

Η Ιριδοδιάγνωση δεν αποτελεί πανάκεια, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί παραπέμπει σε κλασσικές διαγνωστικές μεθόδους όπου κρίνεται απαραίτητο.

Εντούτοις έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες διαγνωστικές μεθόδους : Είναι μια απολύτως φυσική, απλή (φωτογράφηση), αβλαβής (χωρίς ακτινοβολία και φάρμακα), ανώδυνη, γρήγορη και οικονομική μέθοδος. Και πάνω απ΄ όλα μπορεί να εντοπίσει μια διαταραχή στα πρώιμα στάδια.

Η ίριδα δεν απεικονίζει ασθένειες υπό αυτήν τη μορφή, αλλά την κατάσταση του συνδετικού ιστού. Κατά συνέπεια οι πέτρες χολής και των νεφρών, ή η εγκυμοσύνη, όπου καμία από τις οποίες δεν επηρεάζει το συνδετικό ιστό δεν θα είναι εμφανείς στην ίριδα.