• 4 Ιουνίου, 2019
  • admin
  • 0

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Τι είναι Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο ιατρικό σύστημα (διάγνωση και θεραπεία), που έχει τις ρίζες της στον Ιπποκράτη, θεμελιωμένο τον 18ο αιώνα από τον ιατρό C.S.Hanhemann. Βασίζεται στην κλινική εξέταση και το εξατομικευμένο ομοιοπαθητικό ιστορικό. Το Ομοιοπαθητικό φάρμακο, κινητοποιεί τον οργανισμό, στρέφοντας μια παθολογική μεταβολή προς την φυσιολογική λειτουργία.

 

Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα; Έχουν παρενέργειες;

Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα, προέρχονται από ουσίες που βρίσκονται στη φύση και δημιουργούνται με φυσικό τρόπο μέσω διαδοχικών αραιώσεων και κρούσεων (Δυναμοποιήση), χωρίς καμία πρόσμιξη με χημικά – τοξικά και είναι 100% ασφαλή, χωρίς παρενέργειες. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, δεν είναι τυχαίες πειραματικές ανακαλύψεις αλλά τεκμηρίωση των φυσικών νόμων μέσα από επιστημονική μεθόδευση (Provings), δηλαδή πείραμα και κλινική απόδειξη.

 

Μπορούν να κάνουν Ομοιοπαθητική αγωγή τα βρέφη, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι;

Ασφαλώς. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, χωρίς παρενέργειες.

 

Πού παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια, αυτόνομα ή σε μεγάλα εξειδικευμένα φαρμακεία, καθώς και μεγάλες εταιρείες – εργαστήρια παγκόσμιας εμβέλειας και εμπορίας (Nelsons, Boiron, Helios κλπ). Οι σχετικοί επιστήμονες, ειδικευμένοι φαρμακοποιοί, χημικοί κ.α., παρασκευάζουν το ομοιοπαθητικό φάρμακο βάσει της Ομοιοπαθητικής φαρμακευτικής τεχνολογίας και υπόκεινται στην εθνική ή/και ευρωπαϊκή νομολογία.

 

Ποιες ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική διάγνωση και θεραπεία, δεν εστιάζει στην «ταμπέλα»: «ασθένεια», αλλά στον ασθενή, στον οργανισμό που πάσχει. Οι ασθένειες και τα συμπτώματα είναι το εμφανές αποτέλεσμα, η «βιτρίνα», μιας βαθύτερης, ολικής, διαταραχής του οργανισμού. Συνεπώς, η διάγνωση και η θεραπεία εκτείνεται σε όλο το φάσμα της παθολογίας.

Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική αγωγή;

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της παθολογικής διαταραχής, την οξύτητα ή χρονιότητά της, την γενική πολυπαραγοντική επιβάρυνση του οργανισμού, την κληρονομικότητα, την ηλικία, την αναπλαστική ικανότητα του οργανισμού, την δυνατότητα αντιστρεπτότητας της βλάβης κλπ, καθώς επίσης και από τη συμμόρφωση του ασθενή με τη θεραπεία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση οξέος προβλήματος κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας θεραπείας;

Θα εκτιμηθεί από τον Ομοιοπαθητικό ιατρό, η αναγκαιότητα χορήγησης του ίδιου ή νέου ομοιοπαθητικού φαρμάκου, ή/και φυτικού, ή/και την συνδρομή άλλης μεθόδου φυσικής θεραπείας (βελονισμός, ειδική δίαιτα, βιταμίνες-μέταλλα-συμπληρώματα, οστεοπαθητική, ρεφλεξολογία κ.ά.), μη εξαιρουμένης και της χημικής αν κριθεί απαραίτητο.

 

Ποιά είναι η συμμετοχή του θεραπευόμενου ως προς την θεραπεία;

Θεωρείται αναγκαίο η αποφυγή ουσιών που αντιδοτούν την Ομοιοπαθητική θεραπεία. Τέτοιες ουσίες είναι κυρίως η καφεΐνη (μπορεί όμως να χρησιμοποιεί ντεκαφεΐνέ, υποκατάστατα του καφέ, σοκολάτα, τσάι κλπ), τα αναψυκτικά τύπου cola, μερικά καφεΐνούχα παυσίπονα, λικέρ κλπ. Λιγότερο απαγορευτικές είναι ουσίες όπως η κάμφορα σε αλοιφές και η μέντα σαν ρόφημα ή σε οδοντόκρεμα. Σημαντικό επίσης για την συντομότερη επιστροφή στην κατάσταση υγεία είναι η υγιεινή διατροφή, η φυσική άσκηση και η αποφυγή ή η μείωση των έξεων (κάπνισμα, αλκοόλ κλπ)